Illum il-ġurnata fuq l-ixkafef tal-ħwienet tagħna sirna nsibu bosta
prodotti li dari lanqas biss konna noħolmu bihom u lanqas biss konna nafu x’inhuma.
Dan it-tibdil kellu jseħħ minħabba l-għadd kbir ta’ barranin li jżuru pajjiżna
ta’ kull sena kif ukoll minħabba li għadd ta’ barranin tħalltu mal-Maltin u bdew
jgħixu f’pajjiżna. Dan il-fenomenu ma seħħx biss f’pajjiżna imma narawh
fid-dinja kollha, anzi naħseb li pajjiżna dam ma beda jgħix dan il-fenomenu.
Wieħed mill-prodotti li llum daħal sewwa f’pajjiżna huwa il-kuskus, donnu
smid oħxon li jintuża fi platti tradizzjonalment ġejjin mill-Afrika ta’ fuq,
għalkemm illum sar ingredjent li tħallat mal-ingredjenti li ilna nsibu f’pajjiżna
mijiet ta’ snin.
Ma kontx naf x’inhu
Mela meta kelli xi seba’ snin, il-familja tiegħek kienet għamlet safra. Konna
morna Marsilja għand xi qraba li kienu twieldu Tuneż imma mal-indipendenza ta’
dan il-post, billi ma kinux Tuneżin imma ta’ dixxendenza Maltija, għażlu li
jmorru jgħixu fi Franza. Il-kuntatti bejnietna kienu nqatgħu minħabba li bosta mix-xjuħ
mietu, sakemm kienu ġew Malta xi kuġini ta’ missieri u erġajna sibna lil xulxin
u bqajna f’kuntatt sal-lum il-ġurnata.
Intant, meta morna Marsilja konna noqgħodu għand familja minn dawn il-qraba
tagħna. Konna nieklu għandhom ukoll. Mela darba minnhom staqsewna jekk konniex
inħobbu l-kuskus. Aħna ma konniex nafu x’inhu u mmaġinajna li riedu jgħidulna
kusksu, dak il-platt Malti li jkun fih dak it-tip ta’ għaġin donnu żibeġ irqieq
ħafna. Qalulna li kien ikel Tuneżin u aħna għidnielhom li ma konniex nafu x’inhu
u għalhekk dakinahr kien l-ewwel darba li rajna b’għajnejna dak l-ingredjent li
għalina kien ġdid għal kollox. Ma kienx il-kusksu li ħsibna aħna, kien xi ħaġa
differenti għal kollox.
Biex ngħid id-dritt din il-ħaġa ġrati wkoll f’okkażjoni simili. Mela konna
għadna naslu Marsilja f’din l-istess vaganza, u waħda mit-tfal tal-kuġina ta’
missieri staqsietna: “Tridu Pastis?” Jien ħsibtha sejra toffrilna l-pastizzi
imma ġabet flixkun xorb li meta titfa’ grokk minnu f’tazza u żżidu l-ilma, minn
likwidu ftit safrani jiġi ajbad silġ
bit-togħma tal-ħelu tas-sugu li tant kont inħobb meta kont għadni tfal. Ilum
din ix-xarba għadha waħda mill-favoriti tiegħi.
Platt kuskus imħawwar |
Intant il-kuskus erġajt sirt midħla tiegħu meta kbirt u bdejt naħdem ma’
kumpanija Libjana. Il-kollegi tiegħi spiss kienu jistidnuni għal xi ikla f’xi
ħanut Għarbi u allura f’dawn il-postijiet ma jistax jonqos li ssib dan
il-prodott popolari ħafna mill-Marokk sal-Eġittu, ix-xatt tal-Mediterran
tal-Afrika ta’fuq.
Platti bil-kuskus
Il-kuskus jista’ jintuża f’bosta platti differenti. L-aktar wieħed popolari
huwa dak bil-ħaruf imma nsibu wkoll platti tal-kuskus bit-tiġieġ u anke
biċ-ċanga u llum qed isir aktar popolari l-platt tal-kuskus bla laħam xejn imma
mimli ħaxix. Dan sar popolari grazzi għal bosta veġitarjani. Ikolli nistqarr li
personalment jiġini itjeb minn kuskus bil-laħam. Għalkemm mhux daqstant komuni,
ġieli sibt kuskus servut mal-ħut jew frott tal-baħar. Ma’ dawn il-platti jidħlu
sewwa bosta ingredjenti li normalment inqisuhom bħala frott, bħalma huma
l-lewż, iż-żbib u l-ġewż tal-indi. Jekk hawn min ma jafx x’inhu ġewż tal-indi
ngħidlu li dan ma huwa xejn għajr dak li llum kulħadd isejjaħ coconut. Il-kċina
li għaliha jappartjeni dan l-ingredjent hija vasta mmens u fiha tidħol anke xi
ftit fantasija u esperimenti. Wieħed Libjan ħabib tiegħi, miżżewweġ Maltija,
qalli li spiss isajjar il-kuskus id-dar. Il-mara tiegħu qaltli li hi wkoll
ġieli ssajjru imma qatt ma jirnexxielha ġġibu bħal ta’ żewġha minkejja li
tagħmel l-istess ingredjenti u metodi li jagħmel hu. Min jaf, tgħid hemm xi
sigriet fejn jidħol is-sajran tal-kuskus?
Mitħna tradizzjonali tal-kuskus |
F’xi pajjiżi Għarab insibu l-kuskus servut bħala deżerta. Dan jitħallat ma’
għasel, lewż, kannella u passolina u fil-wiċċ titpoġġa l-krema. Tiskanta kemm
hu versatili dan il-prodott.
Minn fejn ġej
Il-kelma kuskus aktarx ġejja mill-kelma Għarbija kaskasa li tfisser titħan f’biċċiet irqaq. Fil-fatt il-kuskus ma
huwa xejn għajr qamħ mitħun jew imfarrak. Il-qamħ ma jintaħanx bħad-dqiq imma
jitħalla eħxen. Darba kelli x-xorti nżur post fejn jintaħan dan l-ingredejnt b’mod
antik. Il-mitħna ddur pemezz tal-qawwa tal-ilma tax-xmara li tgħaddi minn wara
d-dar li fiha din il-mitħna, ġebla tal-qawwi, bis-saħħa tal-ilma, ddur fuq
mejda tal-ġebel ukoll u l-qamħ jgħaddi bejn wiċċ il-mejda u l-ġebla ta’ fuq. Bejniethom,
mal-fus li fuqu ddur il-ġebla ta’ fuq, jitpoġġa ċirku biex il-qamħ jintaħan u
jsir kuskus. Jekk iċ-ċirku ta’ bejn il-ġebel u l-wiċċ jitneħħa, il-prodott ma
jibqax kuskus imma jsir dqiq. Prodott vera sempliċi u mija fil mija naturali.
Jekk qatt ma pruvajt idduq il-kuskus, nispera li wara li qrat dan li ktibt
illum, tippruvah, u nispera li jogħġbok!
Fr Reno Muscat
Dan l-artiklu deher f'In-Nazzjon - 16 ta' Novembru 2019
Nessun commento:
Posta un commento