M’ilux wisq mort nixtri minn stabbiliment u max-xirja li għamilt tfajt pjanta tal-ħabaq. Waqt li kont qed nibdel il-qasrija li kienet fiha u npoġġieha ġo waħda akbar ġietni kurżità kbira dwar din il-pjanta u ma bqajtx bi kwieti sakemm fittixt li naqta’ din il-kurżità. U dak li sirt naf nixtieq naqsmu magħkom ukoll.
L-isem
L-ewwel kurżità li kelli hija
dwar l-isem ta’ din il-ħaxixa aromatika. Naf li l-isem li tajnieha aħna
l-Maltin ġej mill-Għarbi għax bl-Inġliż din ix-xitla tissejjaħ Basil u
bit-Taljan Basilico. FL-Għarbi il-kelma “Ħabaka” (حبق) tingħad għal meta jkun
hemm tibdil fir-riħa tal-arja tal-post, tibdil li jista’ ma jkunx paċevoli. Din
il-kelma kienet tintuża wkoll għal diversi ħwawar li meta wieħed jogħrok
il-weraq tagħhom ibiddlu r-riħa tal-arja. Interessanti mbagħad il-fatt illi
fl-Għarbi il-pjanta tal-Ħabaq tissejjaħ Rajħan (ريحان).
Oriġini
Il-Ħabaq huwa indiġenu u jikber
selvaġġ fl-Asja tropikali u l-Indja. Dan infirex mill-Lvant Nofsani sal-Greċja
Antika u l-Italja fi żmien Alessandru l-Kbir, madwar 350 sena qabel Kristu. Insibu
li mis-seklu sittax beda jiġi kkultivat ukoll fl-Ingilterra u nsibu li
l-Ewropej ħaduh magħhom meta skoprew l-Amerika. Għandna mnejn naħsbu li l-ħabaq
huwa kollu l-istess, biss tajjeb inkunu nafu li madwar id-dinja hawn daqs
sittin speċi differenti ta’ ħabaq. Esperti fil-qasam botaniku jgħidu li mhux
faċli li wieħed jikklassifika dawn it-tipi kollha ta’ varjanti ta’ din
il-pjanta. Anke fl-ilsien Malti nsibu varjati ta’ ħxejjex li isimhom fihom
il-kelma “ħabaq” bħal ngħidu aħna Ħabaq il-ħamiema, Ħabaq il-ħnieżer jew Ħabaq
ir-raba’ (Theligonum cynocrambe) kif ukoll Ħabaq San Lawrenz (Ajuga reptans) u
Ħabaq tad-Demm (Purpurascens). Hi x’inhi, kull varjant tagħha għandu dik
ir-riħa u togħma partikolari li tagħmlu tant popolari.
Fil-kċina
Riċetta popolari li tuża l-weraq
tal-ħabaq hija dik li tissejjaħ Pesto alla Genovese. Riċetta sempliċi b’togħma
tassew bnina. Ma’ ammont mhux żgħir ta’ weraq tal-ħabaq jiġu mitħuna żerriegħa
tal-prinjol, tewm u ġobon Parmigiano. Ma’ dawn l-inġredjenti jiżdied iż-żejt
taż-żebbuġa. Il-ħabaq jiġi servut ukoll frisk fuq il-pizza Margerita kif ukoll
jiżdied mal-insalata friska. Imur tajjeb ħafna ma’ riċetti li fihom
il-brunġiel. Fil-kċina Ażjatika il-ħabaq jintuża spiss fis-sopop, ħaġa mhux
daqstant popolari fil-kontinent tagħna.
Fil-mediċina
Din il-pjanta nsibu li tintuża
wkoll fil-qasam mediku. Bħala pjanta mediċinali, il-weraq u l-fjuri tal-ħabaq
jintużaw biex jippreparaw infużjonijiet b’azzjoni sedattiva, tgħin lis-sistema
diġestiva fl-istonku u huwa anti-infjammatorju. Il-ħabaq jintuża wkoll kontra
l-indiġestjoni. Wieħed jista’ jgħalli l-ħabaq u l-ilma jużah biex ilaħlaħ ħalqu
bih, illum ngħidulu mouthwash. Iż-żejt li jittieħed mill-weraq tal-ħabaq
jintuża għall-massaġġi ta’ partijiet tal-ġisem li jkunu milqutin bl-uġigħ jew
affettwati mir-rewmatiżmu. Minħabba dawn il-benefiċċji, l-użu tiegħu bħala
mediċina tradizzjonali fl-Afrika u fil-Brażil infirex mad-dinja kollha.
Minn studju li sar fuq il-pjanta,
sar magħruf li r-riħa li tħalli xejn ma hija maħbuba mill-insetti allura tista’
tintuża wkoll biex dawn jinżammu ’l bogħod minn darna.
Fil-folklor
Sibt żewġ qwiel li fihom jissemma
l-ħabaq. Nistqarr li qatt qabel ma kont smajthom, imma għalhekk hija sabiħa
r-riċerka! L-ewwel wieħed jgħid hekk: It-tfal bħal ħabaq, jimirdu u jgħaddilhom
malajr. Ma nafx x’għandhom x’jaqsmu l-ħabaq u t-tfal, biss nassumi li dan
jurina li l-ħabaq jista’ jkollu xi marda u ma jdumx ma jfieq minnha, sewwasew
bħat-tfal wara kollox. It-tieni qawl jgħid: Saqqi oħti u baqqi, lil dak
il-ħabaq għadsi. Dan kien jingħad lil dik ix-xebba li kienet tkun waslet biex
issib lis-sieħeb ta’ ħajjitha. Missierha kien joħroġ qasrija bi pjanta
tal-ħabaq fuq ħoġor it-tieqa biex jekk ikun hemm min hu mħajjar għaliha jmur
ikellmu jew jibgħat lill-ħuttaba biex joħtob lil dik ix-xebba. Din kienet
drawwa li ilha ħafna li nqatgħet, biss ġieli smajna biha.
Din id-daqsxejn ta’ pjanta kemm
hemm x’wieħed ikun jaf fuqha għandek tgħid hux?
Fr Reno Muscat
Dan l-artiklu deher f'In-Nazzjon - 8 ta' Mejju 2021
Nessun commento:
Posta un commento